Onze geschiedenis

In 1954 bezoekt Ray Kroc, verkoper van milkshakemachines, het hamburgerrestaurant van de broers McDonald in Californië. Hij is onder de indruk van de snelle service en hoge kwaliteit. Op 15 april 1955 opent Kroc zijn eerste McDonald’s restaurant in Des Plaines, Illinois.

Nederland krijgt zijn eerste McDonald’s restaurant in 1971, in Zaandam. Dit is direct ook het eerste restaurant in Europa. Inmiddels zijn er meer dan 240 McDonald’s restaurants in Nederland. Het menu is in de loop der jaren voortdurend aangepast aan de wensen van de gasten. Maar de formule is steeds hetzelfde gebleven: een vriendelijke en snelle bediening, producten van hoge kwaliteit, een brandschoon restaurant en een aantrekkelijke prijs.

 • 1971

  Eerste McDonald’s restaurant in Nederland

  Op 21 augustus opent het eerste restaurant in Nederland aan de Vermiljoenweg in Zaandam haar deuren. Dit is tegelijkertijd het eerste McDonald’s restaurant op het Europese vasteland. Naast de Hamburger staan ook Appelmoes, de McKroket, Kip Superbout en zelfs Erwtensoep op het menu. De aardappelen voor de Franse Frietjes worden nog met de hand geschild.

 • 1981

  McDonald’s wordt partner van het Ronald McDonald Kinderfonds

  Dit fonds helpt gezinnen met een ziek of gehandicapt kind onder meer met de Ronald McDonald Huizen. Hier logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die langdurig in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling verblijven. Want een ziek kind kan niet zonder zijn ouders. Inmiddels zijn McDonald’s en het Ronald McDonald Kinderfonds ruim 30 jaar samen.

 • 1986

  Happy Meal in Nederland

  De eerste keer dat de Nederlandse kinderen een Happy Meal kunnen bestellen.

 • 1987

  Eerste McDrive in Nederland (Huis ter Heide)

  Het bleek een succes. Inmiddels hebben zelfs al 19 restaurants een Side by Side Drivelane.

 • 1992

  McDonald’s Recycling Systeem in gebruik genomen

  McDonald’s was in Nederland een van de eerste bedrijven met een eigen systeem voor het gescheiden ophalen en recyclen van afval. Nog steeds wordt al het afval van McDonald’s gerecycled of nuttig toegepast. Zo worden papier en karton onder meer verwerkt tot servetten en placemats. Ook wordt 100% van de gebruikte frituurolie gerecycled tot biobrandstoffen.

 • 1993

  Introductie Groenteburger

  Hiermee komt er nog meer variatie in het menu van McDonald’s. Inmiddels is de Groenteburger verkrijgbaar in ruim honderd restaurants.

 • 1997

  10.000ste medewerker

  We verwelkomen onze 10.000ste McDonald’s medewerker in Nederland.

 • 1998

  Introductie McDonald's Ontbijt

  Vanaf dit moment is het ook mogelijk om te ontbijten bij McDonald’s.

 • 1999

  Introductie McKroket

  De McKroket staat weer op het menu. Ooit was dit een van de eerste producten waarvan gasten konden genieten toen McDonald’s in 1971 naar Nederland kwam.

 • 2000

  200ste McDonald’s restaurant

  Het 200ste Nederlandse McDonald’s restaurant opent in Barneveld zijn deuren.

 • 2004

  Maaltijdsalades op het menu

  Nu is het nog gemakkelijker om bij McDonald’s een weloverwogen keuze te maken én te genieten van een gevarieerde maaltijd.

 • 2005

  Start restyling restaurants

  De restaurants krijgen een meer eigentijdse uitstraling, waarin gasten op een comfortabele manier kunnen genieten. Inmiddels is 88% procent van de restaurants verbouwd. Dankzij de verbouwing zijn de restaurants ook duurzamer, vooral door energie- en waterbesparing. De verbouwde restaurants stoten ieder minstens 9 ton minder CO2 per jaar uit.

 • 2007

  Eerste Gym & Fun voor kinderen

  In Amsterdam-Zuidoost. Met onder andere een hindernisbaan, basketbalzone en fietsspel. In een echt familierestaurant mag zoiets natuurlijk niet ontbreken. Kunnen kinderen meteen ervaren hoe leuk bewegen is.

 • 2008

  Groene elektriciteit en groen gas voor alle restaurants in Nederland.

  Daarnaast proberen we steeds verder te gaan in het benutten van duurzame energiebronnen. Zo willen we in de toekomst op nog meer restaurants zonnepanelen plaatsen.

 • 2010

  Introductie Quality Scouts-programma

  Quality Scouts zijn gewone mensen uit heel Nederland die een kijkje achter de schermen nemen bij McDonald’s. Ze volgen een product van het land tot in het restaurant. Ze worden niet betaald en hebben geen banden met het bedrijf. In hun verslagen vertellen ze precies wat ze zelf horen en zien.

 • 2011

  McDonald's bestaat 40 jaar in Nederland

  In 40 jaar tijd is McDonald’s uitgegroeid van 1 restaurant in Zaandam tot een landelijke keten van 230 restaurants met zo’n 3 miljoen gasten per week en ruim 17.000 medewerkers.

 • 2015

  Juni - Start pilot Table Service

  McDonald’s start met bediening aan tafel in 10 restaurants. McDonald’s Table Service biedt gasten de mogelijkheid hun bestelling te laten serveren aan tafel. Een servicemedewerker van McDonald’s serveert de bestelling van de gast persoonlijk uit aan tafel, nadat een keuze is gemaakt aan de Easy Order Kiosk. Met Table Service zet McDonald’s een belangrijke stap voorwaarts in de restaurantbeleving voor gasten.

 • 2015

  Juni - Introductie Glutenvrije burger

  Bij ruim 50 McDonald’s restaurants kunnen gasten een glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder bestellen. Zonder gluten en 100% lekker! McDonald’s is trots het certificaat Lekker Glutenvrij van de Nederlandse Coeliakie Vereniging te mogen gebruiken.

 • 2015

  Oktober - Eerste restaurant met My Burger

  My Burger biedt gasten de mogelijkheid zelf extra ingrediënten toe te voegen aan hun favoriete burgers. McDonald’s restaurant Hoorn biedt als eerste de mogelijkheid om de Quarter Pounder, McChicken of Filet-O-Fish naar eigen voorkeur samen te stellen.

 • 2015

  Oktober - Introductie Maestro Burger

  De Maestro Burger is een stoere burger met twee 100% Angus Beef burgers, een luxe sesam-maanzaadbroodje, geserveerd met een plak natuurlijk gerijpte cheddarkaas, knapperige sla, rode uienringen, bacon, ketchup en Wild Mustard saus.

 • 2015

  November - 1500e geslaagde van de McDonald’s Academy

  Sinds september 2009 is de McDonald’s Academy van start gegaan. Dit is het unieke opleidingstraject specifiek voor McDonald’s medewerkers. Sinds de oprichting van de McDonald’s Academy (september 2009) behaalden maar liefst 1.500 geslaagden een erkend mbo-diploma.

 • 2015

  December - Cadeau Kalender

  In deze maand lanceerde McDonald’s de Cadeau Kalender, een unieke advent kalender, waarbij deelnemers kans konden maken op verschillende kortingen, gratis producten, leuke giveaways of grote prijzen. Met de McDonald’s Cadeau Kalender kreeg je dinsdag 8 december een gratis Hamburger als je ‘Oh denneboom’ zong.

 • 2016

  Februari - Eerste McCafé in Nederland

  Bij een speciale koffiecounter kunnen gasten kiezen uit verschillende koffievariaties, van latte macchiato tot een extra siroop en een uitgebreid patisserie assortiment.

 • 2016

  Februari - Eerste Salad Bar in Nederland

  McDonald’s heeft eind februari de eerste Salad Bar geopend. Gasten hebben de mogelijkheid om zelf een salade samen te stellen, die past bij hun persoonlijke smaak en voorkeur. De salade wordt vers bereid en voor het oog van de gast wordt de sla gechopt en met verse ingrediënten samengesteld.

 • 2016

  April - Tafelbediening bij 25e restaurant

  Restaurant Apeldoorn Noord is het 25e restaurant waar gasten gebruik kunnen maken van tafelbediening. Aan tafel bedienen kan iedere dag en op elk moment dat het restaurant geopend is

 • 2017

  APRIL – BIJ MEER DAN 100 RESTAURANT GLUTENVRIJE BURGERS

  Na de succesvolle pilot met de glutenvrije burgers en de introductie in juni 2015 bij 50 restaurants, kunnen gasten inmiddels bij meer dan 100 restaurants terecht voor een glutenvrije Hamburger, Cheeseburger of Quarter Pounder.

 • 2017

  JUNI – TAFELBEDIENING BIJ MEER DAN 100 RESTAURANTS

  Restaurant Landgraaf is het 100e restaurant waar gasten gebruik kunnen maken van tafelbediening. Inmiddels bieden wij onze gasten bij meer dan 100 restaurants bediening aan tafel op iedere dag en op elk moment dat het restaurant geopend is.

 • 2017

  JUNI – START PILOT McDELIVERY IN AMSTERDAM

  Op 6 juni is McDonald’s gestart met de pilot van McDelivery; bezorging van McDonald’s producten via UberEATS. De bezorging van favoriete McDonald’s producten start in deze testfase bij diverse restaurants in Amsterdam, waaronder Amsterdam Spaklerweg, Amsterdam Albert Cuyp , Amstelveen Stadshart en Amterdam Kinkerstraat.

 • 2017

  JUNI – GOOD TIMES ISLANDS

  Een unieke tropische locatie in de Gouwzee tussen Volendam en Marken: Good Times Island. McDonald’s nodigt de gelukkige winnaars vanaf zaterdag 3 juni twaalf weken lang uit op dit unieke, tijdelijke eiland en biedt hen een onvergetelijke dag aan. McDonald’s is namelijk Always Open for Good Times.

 • 2017

  JUNI – MEER DAN 15 McCAFE RESTAURANTS

  McDonald’s heeft met de opening van maar liefst zes nieuwe McCafé’s in de regio Arnhem meer dan 15 restaurants. Met deze zes nieuwe McCafé’s staat de teller van dit nieuwe serviceconcept al op 17 in Nederland.